Snijplanken

Gepubliceerd op 29 december 2020 om 20:20
houten snijplank

Snijplanken heb je in verschillende materialen, vormen en kleuren. Waar je zeker moet op letten is dat ze HACCP  zijn goedgekeurd.  Hieronder zal ik even over de verschillende soorten een woordje uitleg geven.

Kunststof snijplanken:

* Deze  zijn er in verschillende maten en kleuren.

* Als je hiervoor gaat moet je wel zien dat het een goede kwaliteit is. Deze mogen niet te hard of te zacht zijn.

* Een plus punt is dat ze mee in de vaatwasser mogen.

* Je kan ze in verschillende kleuren nemen bv. :                                                                                                                                                                                          -  rood voor vlees

     - groen voor groenten

     - blauw voor vis, schaal en schelpdieren

      - en eventueel bruin voor brood

  Dit is natuurlijk handig om kruisbesmeting tegen te gaan !

* Een min puntje is dat je na een tijdje er sneetjes in krijgt door het snijden. In deze sneetjes kunnen zich bacteriën nestelen!    Goed reinigen is dus de boodschap. 

snijplanken

Glazen of marmeren snijplanken:

Hier ben ik zeker geen voorstander van. Deze kunnen misschien wel mooi zijn, maar ze zijn veel te hard en dus heel slecht voor je messen.

Houten snijplanken:

* De verschillende houtsoorten die meestal worden gebruikt zijn: Kers, Eik, Beuk , Acacia...

* Zijn ecologisch verantwoord.

* Houten snijplanken zijn veel zachter dan die van kunststof en dus ideaal om je messen langer scherp te houden.

* Doordat ze meestal wat zwaarder zijn blijven ze wel beter op het aanrecht liggen en kan je makkelijker snijden zonder dat de   plank beweegt.

* Houten snijplanken hebben van nature een antibacteriële werking.

* De beste houten snijplanken zijn die van kopshout. Omdat je met de vezels mee snijdt  sluiten de vezels zich erna van zelf .

* Mogen niet in de vaatwasser want hierdoor kunnen ze barsten of zich kromtrekken.

* Zijn volgens de HACCP regels verboden in professionele keukens . Maar ik vindt ze voor thuis ideaal.

* Je hebt ook hakblokken deze zijn veel dikker en meestal ook van kopshout  en wat prijziger maar zeker de moeite waard om aan te schaffen.

houten snijplank

Enkele tips:

* Hoe moet je ze dan wel proper maken:

Je spoelt ze eerst goed af met heel heet water en dan doe je er een mild reinigingsmiddel op en schrobt ze goed. vervolgens  goed naspoelen met heet water. Dan droog je ze af met een zuivere doek en zet ze rechtop om verder te laten drogen. Je mag ze zeker niet bij een warmte bron laten drogen of laten weken in het water.

* Houten snijplanken moeten regelmatig bij geolied worden:

Als je een nieuwe snijplank hebt gekocht mag je dit al direct een keer of 3 doen. dan zijn ze al direct goed beschermd tegen vocht en scheurtjes.

Hoe doe je dit nu:  Eerst en vooral moet je een minerale olie of bijenwas gebruiken. Je gebruikt deze olie omdat ze smaak en geurloos is. Dus zelf geen plantaardige olie gebruiken zoals olijfolie...

Er zijn op de markt ook wel producten op plantaardige basis die kan je natuurlijk wel gebruiken.

Je wrijft de plank met de nerf mee goed in met de olie (Je mag hier goed mee overdrijven)  dan laat je ze zeker 12 uur of langer staan. Nadien giet je de resterende olie weg en laat ze nog even rechtop drogen.

Afwasmiddel tast de olielaag aan waardoor ze lichter van kleur worden en dus raad ik aan ze toch 1 maal per maand te behandelen.

* Vieze geurtjes verwijderen:

Soms kunnen er wel eens vieze geurtjes op de snijplank komen te zitten en dan kan je ze eens behandelen met zout en citroen.

Je gaat als volgt te werk: Je snijdt een citroen in 2 en perst er het sap uit boven de snijplank. Dan bestrooi je ze met grof zout en schuur je ze goed met de halve citroenen of een borsteltje. Even laten inwerken en goed naspoelen met heet water.

Bamboe snijplanken:

* Je hebt ze in verschillende maten en vormen

* Doordat het een natuurlijk product is zijn ze zeker ecologisch  verantwoord.

* Bamboe snijplanken worden gemaakt van bamboestroken die dan aan elkaar worden verlijmd.

* Zoals de houten snijplanken mogen deze niet in de vaatwasser. Maar worden op de zelfde wijze gereinigd.

* Ze zijn wel een beetje te hard om op te snijden dus slecht voor je messen.

* Nemen minder snel geur op dan de houten planken.

* Hebben een lange levensduur. 

bamboe snijplank

Epicurean snijplank:

* Deze snijplanken worden gemaakt van houtsnippers die onder hoge druk worden samengeperst.

* Ze zijn hitte bestendig  dus je kan er al eens een pan of pot opzetten.

* Je kan ze mee in de vaatwasser steken.

* Min puntje: Ze zijn redelijk hard dus ook weer niet goed voor je messen. 

Broodsnijplank

Deze zijn meestal van hout  en hebben in het midden allemaal horizontale latjes. Dus als je dan een baguette of brood snijdt vallen de kruimels er mooi tussen.  

Een vleessnijplank:

Deze hebben meestal een geul langs de randen, dit om de vleessappen in op te vangen zodat ze niet van je plank druipen.

Mijn voorkeur gaat uit naar een houten snijplank van goede kwaliteit het vraagt wat meer aandacht maar het is het beste voor je messen.

Rating: 4.6666666666667 sterren
3 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

BlakeTaree
8 maanden geleden

https://kinoland.biz/

Albertlug
8 maanden geleden

Men dating men participation out of, connecting, and the dream of relationships in their own unique way.
https://analxxx.one/
In a world that embraces diverseness and inclusivity, same-sex relationships have develop their place. Men who obsolete men sail the joys and challenges of edifice relevant connections based on authenticity and reciprocal understanding. They revel enjoyment while overcoming societal expectations, stereotypes, and discrimination.
https://hentai0day.com/tags/cartoon/
Communication and heartfelt intimacy have a good time a pivotal part in their relationships, fostering trust and deepening their bond. As people progresses close to fairness, it is noted to distinguish and compliments the friendship shared between men dating men, embracing their incomparable experiences and contributions to the tapestry of human connections.

Jasefeemi
8 maanden geleden

Howdy! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I truly enjoy reading through your blog posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the same subjects? Thanks a ton!
look also at my pages and give a rating

XEvil is a straightforward, rapid and practical plan for entirely computerized recognition and bypass on the vast majority of captchas (CAPTCHAs), with no require to connect any 3rd-party solutions.

The program Pretty much totally replaces solutions which include AntiGate (Anti-Captcha), RuCaptcha, DeCaptcher and Some others. Concurrently, it noticeably exceeds them in recognition speed (ten occasions or maybe more) and is totally totally free.

https://tinkeredug.com/uncategorized/speedyindex-google-predictions-for-2024/ fast-track indexing
http://www.mjtechone.co.kr/gnuboard5/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=112620 fast indexer links

@d@=