Receptjes voor een lekker dessertje:
Choculoosmousse:
Ingrediënten voor6 pers.:
200 gr. pure chocolade
200 gr. speculoospasta crunchy
5 eieren
200 ml slagroom
Bereiding:
1. Neem een stukje chocolade en schaaf er wat stukjes van. Dit is voor de afwerking van de glazen straks.
2. Zet een pot met een beetje water op het vuur en laat rustig koken. Neem een andere kom die je op de andere pot kan zetten, en doe daar de speculoospasta en chocolade in om ze au -bain-marie te laten smelten. Als dit gesmolten is zet je het even opzij om een beetje af te koelen.
3. Neem nu 2 kommetjes en splits de eieren. Klop het eiwit op tot je de kom kunt omdraaien. Doe de eierdooiers beetje bij beetje bij de chocolade.
4. Klop in een andere kom de slagroom op.
5. Meng nu rustig met een spatel het chocolade mengsel onder het eiwit en daarna voeg je ook nog de room toe. Doe in glazen en doe er nog het chocolade schaafsel op. Laat nu in de koelkast een paar uur opstijven.
Mascarpone mousse met crumble van speculoos en coulis van bosvruchten
Ingrediënten voor 4 pers.
3 eieren
75 gr. suiker
250 gr. mascarpone
250 gr. diepvries bosvruchten
8 Bastogne speculoos koekjes
wat blauwe bessen, frambozen, braambessen en wat aardbeien
Bereiding:
1. Laat de diepvries bosvruchten in een beetje suikerwater rustig wat koken tot je een dikke brei hebt. Mix alles dan even goed met een mixer of blender. Laat afkoelen.
2. Splits de eieren. Neem de eidooiers en klop ze met de suiker tot een witte massa.
3. Voeg nu de mascarpone toe en meng even goed met een klopper.
4. Neem de speculoos koekjes en plet ze in kleine stukjes . ( Kan gemakkelijk in een vijzel )
5. Neem nu een groot glas en doe onderaan wat van de crumble van speculoos. Doe daarboven een beetje coulis. Schep er dan wat van de mascarpone mouse op. Snij de aardbeien in stukjes en de braambessen in 2. Leg nu in het glas een laagje fruit. Nu doe je er terug een schep mascarpone mousse op en dan terug wat fruit en een beetje coulis .
Vanillebavarois
Ingrediënten voor 4 pers.
250ml melk
1 vanillestok
2 eidooiers
50 gr griessuiker
4 gr bladgelatine
300 ml room
maisolie
Bereiding:
1. Breng de melk met het opengesneden vanillestokje aan de kook.
2. De eidooiers met de suiker witkloppen
3. Verwijder de vanillestok uit de kokende melk. Giet nu geleidelijk de melk op de eiermassa terwijl je voortdurend met een spatel mengt. Zet vervolgens terug op een zacht vuurtje. Nu gaat er een binding ontstaan wel blijven roeren en zeker niet laten koken. Wanneer de crème de rug van de spatel blijft bedekken van het vuur wegnemen.
4. Week nu de gelatine in koud water. Knijp uit en voeg het aan het lauwe mengsel toe. En nu even alles koud roeren.
5. De room half opkloppen en juist voor het opstijven eronder spatelen.
6. Een vorm in oliën en met de massa vullen, dan in de koelkast laten opstijven.
Bij het serveren kan je eventueel wat vers fruit en slagroom voorzien. Heb je liever een chocoladebavarois dan kan je pure chocolade in de melk laten smelten.