Receptjes voor een lekker diner:
Pompoenrisotto met zalmfilet:
Ingrediënten voor 2 pers.
300 gram flespompoen(kl. blokjes)
1 ui gesnipperd
2 teentjes look( geperst)
200 gram risotto rijst of ronde zilvervliesrijst
ca. 1 liter groentebouillon
scheutje witte wijn
400 gram kastanjechampignons in plakjes
Pecorino ( harde schapenkaas ) gerapt
verse tijm
paar blaadjes salie
olijfolie
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de salie fijn en meng deze in een ovenschaal met de blokjes pompoen en wat olijfolie. zet de pompoen ongeveer 25 minuten in de oven.
2. Fruit de ui en knoflook glazig in wat olie, voeg daarna de rijst toe en roer tot alle korrels wat van de olie hebben opgenomen.
3. Voeg een scheutje witte wijn toe . De alcohol verdampt en de geur en smaak is fantastisch!
4. Voeg dan volgens de bereiding van de rijst steeds wat bouillon toe en roer regelmatig! Voeg pas nieuwe bouillon toe als de rijst de bouillon volledig heeft opgenomen. Als de rijst zacht is, maar nog wel een " bite" heeft is deze goed.
5. Bak in een pan de champignons met wat verse tijm. Voeg de pompoen hieraan toe en bak even kort.
6. Meng de risotto met het pompoen-champignon mengsel en garneer met wat geraspte pecorino kaas.
7. Bak in een pannetje de zalmfilet en leg deze op de risotto en garneer met wat bieslook.
Stamppot van zoete aardappel met rauwe andijvie, appel en walnoot:
Ingrediënten voor 2 pers.
2 grote zoete aardappels
400 gram gesneden andijvie
zongedroogde tomaatjes in stukjes gesneden
handje walnoten
zachte geitenkaas
1 appel
bereiding:
1. Schil de zoete aardappels en snij ze in grote stukken. kook in ongeveer 15 minuten beetgaar en giet daarna af.
2. stamp de zoete aard. plat en voeg de gesneden andijvie en zongedroogde tomaatjes toe.
3. Breng op smaak met peper en zout
4. dresseer op bord en voeg gesneden zachte geitenkaas, nog wat zongedroogde tomaatjes en wat reepjes appel en walnoten toe.
Zoete aardappel tortilla met een veldslaatje met radijs:
Ingrediënten tortilla voor 2 personen:
2 kleine rode uien
0,5 courgette in stukjes
75 gram feta
4-6 eieren
1 zoete aard. in kl. blokjes
bieslook
kokosolie
Bereiding:
1. Verhit wat kokosolie in een pan en bak hierin de rode ui, voeg nadien de courgette toe en laat het even bakken. Hou het hierna even apart.
2. Verhit de pan opnieuw en bak hierin de zoete aard. stukjes beetgaar en zet dit ook apart.
3. Klop in een kom de eieren los samen met de fijn gesneden bieslook en schep hierin de rode ui met courgette, zoete aard., feta stukjes en peper en zout.
4. Verhit opnieuw de pan en schep hierin het eimengsel en bak de tortilla op een laag vuur onder deksel ongeveer 10 min.
5. serveer met een lekker slaatje van veldsla , radijsjes, komkommer, en wat ringetjes zoete puntpaprika. Werk af met olijfolie en balsamicoazijn.
Paddenstoelen risotto met walnoten en pecorino:
Ingrediënten voor 2 pers.:
1 stengel bleekselder( in stukjes)
20 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
250 gram paddenstoelen mix (in schijfjes)
2 sjalotjes (gesnipperd)
2 teentje look (geperst)
120 gram risotto rijst (ongekookt)
Ongeveer 1 liter groenten bouillon
Scheutje witte wijn
Pecorino geraspt ( schapenkaas)
Handje walnoten
Scheutje olie
Verse tijm (gehakt)
Bereiding:
1. Fruit de sjalotjes en knoflook glazig in wat olie, voeg de bleekselder en eekhoorntjesbrood toe en bak even mee.
2. Doe daarna de rijst erbij en roer tot alle korrels wat van de olie hebben opgenomen.
3. Voeg een scheutje witte wijn toe. De alcohol even laten verdampen.
4. Voeg dan steeds wat van de bouillon toe en roer regelmatig. Voeg pas opnieuw bouillon toe als de rijst de bouillon volledig heeft opgenomen. Als de rijst zacht is, maar nog wel een "bite" heeft is deze goed. ( gaartijd hangt van de rijst af dus even op de verpakking checken)
5. Roer de helft van de pecorino door de rijst.
6. Bak in een pan de paddenstoelen met wat verse tijm en look.
7. Meng de risotto met de paddenstoelen en garneer met wat geraspte pecorino en de gehakte walnoten.
Indiase gele rijst met wokgroentjes en gegrilde kipfilet:
Ingrediënten 2 pers.:
1 ui ( gesnipperd)
2 kipfilets (300 gram)
100 gram ongekookte zilvervliesrijst
1 tl kurkuma
2 kruidnagels
2 kardemonpeulen
1 kaneelstokje
2 laurierbladeren
Groenten naar keuze
Bereiding:
1. Fruit de ui in wat olie aan.
2. Voeg de rijst en voldoende water toe.
3. Voeg alle kruiden toe en laat de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking koken.
4. Grill ondertussen de in grootte stukken gesneden kipfilet en kruid met peper en zout.
5. Zet een wok op het vuur, doe er wat olie in en wok de groentjes.
6. Giet het overtollig water van de rijst af als deze gaar is en verwijder de kruidnagels en het kaneelstokje.
7. Dresseer alles mooi op en bord en werk af met wat verse koriander.
Quinoa met gamba's venkel en peultjes met een pestodressing:
Ingrediënten voor 2 pers.
250 gram gamba's
tros cherrytomaatjes
2 tenen look (geperst)
150 gram Quinoa
100 gram peultjes
1/2 venkel
enkele blaadjes verse basilicum
pesto
mayonaise
Griekse yoghurt
Bereiding:
1. Verwarm de oven op 180° en steek de tomaatjes er voor 0ngeveer 5 min in.
2. Kook de Quinoa volgens de verpakking .
3. Zet een wok op het vuur en bak de gamba's , voeg de look, de peultjes en de venkel toe en wok dit even beetgaar.
4. Doe in een kom een beetje mayonaise , wat Griekse yoghurt en een lepeltje pesto en wat peper. Meng dit tot een gladde massa. Snij een paar blaadjes basilicum fijn en voeg dit er nog aan toe.
5. Serveer alles mooi op een bord en werk af met een paar blaadjes basilicum.
Tagliatelle met groene asperges en spinazie:
Ingrediënten voor 2 pers.
300 gram tagliatelle
300 gram groene asperge
200 gram verse spinazie
kersttomaatjes
200 gram ricotta
200 gram boursin cuisine
100 ml room
2 el peterselie
2 el basilicum
2 teentjes look
sjalot
Bereiding
1. Breng licht gezouten water aan de kook, om de tagliatelle te koken.
2. Breek het achterste van de groene asperges af. Je hoeft ze verder niet te schillen. Snij ze in grootte stukken. Was de verse spinazie. Snipper het sjalotje. Hak de verse peterselie en snij de basilicum fijn.
3. Neem een wokpan en doe er een beetje olie in. Doe de sjalot, de geperste look en de groene asperge erbij en bak even aan. Voeg nadien de spinazie toe en roer goed om.
4. Voeg de room, boursin cuisine, en ricotta toe en kruid het geheel met peper, zout, en cayennepeper. Je kan eventueel nog een beetje extra kookvocht van de tagliatelle toevoegen als het nog wat te droog is.
5. Als de tagliatelle gaar is giet je deze af en doet hem bij de saus. Doe er dan de verse peterselie en basilicum bij en roer alles goed door elkaar.
6. Dresseer het in een diep bord en doe er wat gehalveerde kersttomaatjes bij en een paar blaadjes basilicum
Nasi van bloemkoolrijst en kippengehakt
Ingrediënten voor 3 pers.:
1 bloemkool
300 gr kippengehakt
1 stengel prei
2 teen look
2 wortelen
2 sjalot
1 rode paprika
3 eieren
1 limoen
3 stengels lente-ui
100gr fijne erwtjes
verse koriander
handvol cashewnoten
sojasaus
ketchab
paprikapoeder
chilipoeder
vissaus
Bereiding:
1. Verdeel de bloemkool in roosjes en maal ze fijn in de blender. Pel en snipper de sjalot. Schil de wortelen en snij ze in kleine blokjes. Maak de prei schoon en snij deze fijn. Ontdooi 100 gram fijne erwtjes. Snij de paprika in blokjes, en snipper de lente-ui fijn.
2. Verhit arachideolie in een wok en roerbak het kipgehakt goudbruin. Laat de geplette look even meebakken en kruid het met peper en zout, schep dit even in een ander bordje met een keukenpapiertje in.
3. Verhit opnieuw olie in de wok en roerbak de sjalot, prei en wortelen 5 minuten. Voeg de bloemkoolrijst toe en roerbak nog enkele minuten. Voeg het kipgehakt toe en breng op smaak met chilipoeder, paprikapoeder, 1 el vissaus, 1 el sojasaus, 2 el ketchab en pers hier het sap van de limoen over. Voeg nu de erwtjes toe en meng even goed.
4. Bak in een andere pan in wat vetstof 3 spiegeleitjes.
5. Dresseer in een diep bord en garneer met verse koriander, de cashewnoten die even grof gehakt zijn, de lente-ui, het spiegeleitje en een partje limoen.
Groenten curry met bruine zilvervliesrijst:
Ingrediënten voor 4 pers.:
250 gr. bruine zilvervliesrijst
1 broccoli
2 zoete aardappel
100 gr. sluimererwten
1 rode paprika en 1 gele
1 courgette
1 limoen
200 gr. verse spinazie
1 limoen
2 wortels
1 stengel citroengras
3 lente-ui
kurkuma
gele currypasta
currypoeder
2 teen look
stukje gember
sojasaus
ketchab
sesamolie, arachideolie
1 blik kokosroom
korianderpoeder
gedroogde gebakken uitjes
Bereiding:
1. schil de zoete aardappels en wortels en snij deze in fijne schijven. Maak de paprika's proper en snij in grove stukken. Snij de zaadlijst uit de courgette en snij in stukken. Doe de broccoli in roosjes. Was de spinazie.
2. Breng licht gezouten water aan de kook, om de rijst te koken.
3. Zet een grootte wokpan op het vuur en doe hier wat arachideolie en een beetje sesamolie in. Voeg vervolgens de zoete aardappel, de wortel en geplette look en fijn geraspte gember toe, en laat al even bakken.
4. Voeg dan de paprika, courgette, sluimererwten en broccoli toe en laat even mee garen. Dan doe je beetje bij beetje de spinazie erbij.
5. Nu doe je 1 el currypasta, kurkuma, currypoeder, korianderpoeder toe en roer even goed door elkaar. Vervolgens doe je de stengel citroengras, 2 el sojasaus en 2 el ketchab en het blik kokosroom erbij en laat dit garen tot alle groenten gaar zijn. Dan het sap van een limoen toevoegen.
6. Serveer de rijst in een diep bord en doe hier de groenten curry bij. werk af met lente-ui en gedroogde gebakken uitjes en eventueel nog wat verse koriander.
Volkoren spaghetti met pancetta en pecorino
Ingrediënten voor 3 pers.:
300 gr. volkoren spaghetti
250 gr. pancetta
blokje pecorino kaas
1 rode ui
2 sjalot
2 rode paprika
3 lente-ui
glas witte wijn
paar kersttomaatjes
1 blikje tomaten puree van 70 gr.
1 blik tomaten stukjes
50 gr. kappertjes
2 tenen look
oregano
een bladje laurier
tijm
cayennepeper
arachideolie
zout
Bereiding
1. Breng ruim gezouten water aan de kook om de spaghetti te koken.
2. Pel de rode ui , sjalot en look en snij deze in halve ringetjes. Verwijder de pitten van de paprika en snij deze in kleine blokjes.
3. Neem een redelijk grootte kookpot en stoof de uien en look in wat arachideolie aan . Voeg nadien de paprika blokjes, oregano en laurier toe en laat nog even bakken.
4. Voeg nu een glas witte wijn toe en laat even uitkoken. Nadien doe je er de tomatenpuree, het blik tomaten stukjes en de kappertjes bij. Kruiden met zout en cayennepeper ( als het wat pittiger mag zijn doe je er nog wat sambal bij)
5. Doe de spaghetti in het kokend water en kook beetgaar.
5. Als de saus een 10 minuutjes rustig heeft staan sudderen en de spaghetti is klaar voeg je deze bij de saus en meng je even alles goed door elkaar.
6. Neem nu een antikleefpan en bak hier de fijn gesneden pancetta stukjes in krokant.
7. Neem een diep bord en doe er de pasta in. Verdeel er wat stukjes pancetta, Geraspte pecorino, wat fijn gesneden lente-ui en een paar gehalveerde kersttomaatjes over.
Varkenswangen met rodenbach, zoete aardappel frietjes en geroosterde wortel
Ingrediënten voor 3 pers.:
1 kg ontvliesde varkenswangen
2 flesjes rodenbach bier
600 gr diepvries zoete aard. frietjes
1 bussel jonge wortelen
2 ui
2 teentjes look
laurier, tijm
2 steranijs, 2 jeneverbes, 2 kruidnagels
2 sneden peperkoek
2 el mosterd
1 el bloem
olie, boter
Bereiding:
1. Laat de varkenswangen even op kamertemperatuur komen en bak ze vervolgens in een sfoofpot die in de oven kan, in wat boter en olie goed aan.
2. Pel de look en de uien en snipper deze fijn
3. Neem met een schuimspaan het vlees uit de pot en stoof de ui en look aan. Doe vervolgens de laurier, tijm, steranijs, kruidnagel en de jeneverbessen erbij.
4. Voeg nu een goede lepel bloem toe en laat even mee bakken.
5. Doe nu de varkenswangen er terug bij en schenk het bier erover.
6. Voeg nu de peperkoek en de mosterd toe en kruid nog met peper en zout. Zet er een deksel op en zet in een voorverwarmde oven van 170 graden voor 2,5 uur ongeveer. Kijk na 2 uur eens of de saus al wat gebonden is anders zet je het deksel ervan af.
7. Neem de wortelen en snij het loof eraf. Halveer ze nu in de lengte. Neem een ovenschaal en leg de wortelen hierop en besprenkel ze met olie, kruiden met peper, zeezout en wat verse takjes tijm. Plaats deze het laatste halfuur mee in oven.
8. Als alles bijna klaar is bak je in de friteuse wat dv zoete aardappel frietjes af
Zoete kippenonderbouten met frisse rijst en pindanoten
Ingrediënten voor 4 pers,:
12 kippenonderbouten
2 rode ui
1 ui
1 chilipeper
1 komkommer
300 gr rijst
1 limoen
2 tenen look
bosje munt
1 rode paprika
30 gr pindanoten
200ml kippenbouillon
4 el mosterd
8 el tomaten ketchup
3 stengels lente- ui
Bereiding:
1. Snij de ui in fijne blokjes, plet de look, snij de chilipeper zonder de pitjes fijn. Bak dit samen in wat olie glazig. Voeg dan de ketchup, bouillon, en suiker toe en roer even alles goed onder elkaar. Laat 10 min, rustig sudderen en kruid met peper en zout.
2. Kook de rijst gaar
3. Kruid de kip met peper en zout en bak ze rondom bruin in wat olie. Giet nu de saus over de kip en laat een 40min, rustig sudderen.
4. Neem de komkommer en verwijder de zaadlijst en snij in fijne blokjes. De rode ui pellen en in halve ringetjes snijden. De zaadjes van de paprika verwijderen en ook in kleine blokjes snijden.
5. De rijst afgieten en even laten afkoelen.
6. Nu de rijst met de groenten mengen en de gehakte pinda's, het sap van de limoen de fijn gesneden munt en een scheutje olijfolie toevoegen en afkruiden met peper en zout.
7. Dresseer alles mooi op een bord ( 3 kippenboutjes per persoon) en werk af met de lente- uitjes. Garneer eventueel nog met wat koriander of peterselie.
Volkoren penne met gekruid lamsgehakt, groenten en feta
Ingrediënten voor 4 pers.:
700 gr gekruid lamsgehakt
125 gr kleine champignons
1 rode paprika
1 kleine broccoli
100 gr sojabonen
glas rode wijn
blik tomaten stukjes
2 el tomatenpuree
125 gr feta
handje basilicum
400 gr volkoren penne
1 grootte ui
1 chilipeper
2 tenen look
Bereiding:
1. Pel de ui en look en snij in fijne blokjes. Snij de chilipeper zonder de zaadjes fijn.
2. Verhit in een grootte wok pan een beetje olie en bak de ui, look en chilipeper aan. Voeg het lamsgehakt er aan toe en bak het mooi bruin.
3. Voeg nu de in plakjes gesneden champignons, in roosjes gesneden broccoli, in reepjes gesneden paprika toe en bak nog even verder.
4. Voeg nu een klein glas rode wijn toe en laat even verdampen.
5. Kook ondertussen de penne in gezouten water.
6. Voeg bij het gehakt met groenten een blik tomaten stukjes en kruid met peper en zout. Laat ongeveer 10 minuten rustig sudderen tot de groenten gaar zijn.
7. Giet de pasta af en serveer hem in diepe borden. Doe hierop wat saus en werk af met de sojabonen, fijn gesneden basilicum en in blokjes gesneden feta.
Risotto met asperges en gerookte zalm
Ingrediënten voor 3 pers.:
300 gr risotto rijst
500 gr witte asperges
30 gr boter
1 l. groenten bouillon
75 gr rucola
3 lente-ui
1 ui
1 teentje look
75 gr parmezaanse kaas
200 gr gerookte zalm
witte wijn
Bereiding:
1. Pel de ui en de look en snij fijn. Fruit deze in een wok pan aan .
2. Schil ondertussen de asperges en snij ze in 4 stukken en hou de kopjes even apart.
3. Voeg nu de rijst bij de ui en look en bak even mee. Giet er een goede scheut witte wijn op en laat even verdampen.
4. Als de wijn wat is verdampt voeg je een lepel bouillon toe en de asperge stukjes zonder de kopjes.
5. Voeg na 5 minuten de kopjes toe en nog een lepel bouillon . blijf daarna beetje bij beetje een beetje bouillon toevoegen tot de rijst gaar is. Het vocht moet wel zeker op het einde allemaal zijn opgenomen door de rijst( check de gaar tijd op de verpakking )
6. Neem nu de boter en de heft van de parmezaan en roer dit eronder. Kruiden met peper en zout.
7. Neem een diep bord en doe de risotto erin. Garneer met enkele opgerolde stukjes gerookte zalm de rucola en de rest van de parmezaanse kaas