Een goed mes is natuurlijk één van de belangrijkste voorwerpen in de keuken . Er is natuurlijk een verschil in kwaliteit. Een koksmes gebruik je voor het snijden van groenten, vlees en vis. Maar ook voor het fijnsnijden van kruiden. Wanneer je een koksmes gaat aanschaffen moet je goed kijken naar de staalsoort, het lemmet, de vorm en het materiaal van de handgreep.
De verschillende soorten:
Het chefmes:
* Of ook wel koksmes genoemd
* Deze is geschikt voor al het grootte snijwerk in de keuken, zoals vlees, vis en groenten.
* Je hebt ze in verschillende maten, maar meestal meet het lemmet rond de 20 cm.
* Heeft een breed en heel stevig lemmet.
* Je kan er ook kruiden mee fijnhakken.
Het vleesmes:
* Dit wordt meestal gebruikt om grootte stukken vlees op te kuisen en te versnijden.
* Heeft een tamelijk lang smal maar wel stevig lemmet.
Het fileermes:
* Dit wordt gebruikt voor het fileren van vis, maar kan ook gebruikt worden voor vlot langs een bot of been van een stuk vlees te snijden.
* Heeft een lang smal en buigzaam lemmet .
Het uitbeenmes:
* Dit wordt gebruikt voor het uitbenen van grootte stukken vlees of gevogelte.
* Heeft een lang, slank lemmet met soms een kromming vooraan.
Het broodmes
* Dit wordt gebruikt om vlotjes door brood of stokbrood te snijden. Maar je kan er ook bv. een ananas mee snijden.
* Je moet hier niet te hard op duwen maar het mes laten snijden . Anders plet je het brood.
* Heeft een gekarteld lemmet.
Het officemes:
* Ook wel schilmes of groentenmes genaamd.
* Voor het schillen en versnijden van alle groenten.
* Doordat deze niet te groot is, ligt hij goed in de hand om mee te werken.
Het tourneermes:
* Wordt gebruikt voor het schillen, decoreren en tourneren van groenten. Zoals aardappelen, knolletjes en wortelen...
* Dit is het kleinste mes van de keuken.
* Het heeft een holle vorm en deze ronding is ideaal voor het tourneren.
Het oestermes:
* Dit wordt uiteraard gebruikt voor het openen van oesters.
* Het heeft een korte maar stevige priem
* Sommige modellen hebben een soort van bescherming achteraan het mes. Dit ter bescherming voor als moest je uitschuiven.
Het tomatenmes :
* Wordt gebruikt om tomaten mee te snijden.
* Dit mes heeft vooraan twee punten.
* Het heeft ook een licht gekarteld lemmet
De hakbijl:
* Een hakbijl wordt gebruikt om door grootte stukken vlees te hakken en daarbij de botten en gewrichten te breken.
* Het is wat zwaarder en daardoor ligt het goed in de hand om te hakken.
* Je hebt ze in verschillende maten maar je neemt beter geen te grootte die liggen iets moeilijker in de hand.
Enkele tips:
Hier enkele tips om een koksmes efficiënt en veilig te gebruiken.
Koksmessen zijn er in allerlei soorten en maten en in vele uiteenlopende prijsklassen. Van volledig gladde lemmeten tot messen met inkepingen in het blad en van pakweg 16 centimeter lengte tot meer dan 30 centimeter. Het hebben van goed materiaal is het belangrijkste. Een goed mes werkt namelijk alleen wanneer je ook de juiste snijtechniek beheerst.
Veel beginnende amateurkoks kennen in meer of mindere mate angst voor hun koksmes. En dat is volstrekt begrijpelijk, als je beseft hoe vlijmscherp een goed mes kan zijn. Echter, wanneer je de baas over het mes bent, is dit niet nodig. Door aandacht te besteden aan je techniek, wordt het namelijk welhaast onmogelijk om jezelf in de vingers te snijden.
Het is belangrijk dat je je mes goed stevig in de hand hebt. Liefst geen vinger op het lemmet, want deze zou er kunnen afschuiven en onder het mes terechtkomen . Van groot belang is dat de punt van het mes continu in contact blijft met de snijplank. Je hoeft het mes niet te heffen. Met een koksmes ben je namelijk aan het snijden, niet aan het hakken. Tijdens het snijden dient het mes op zijn plek te blijven, alleen het te snijden product verplaats je met je vrije hand. De snelheid waarmee je je begeleidende hand naar achteren verplaatst, bepaalt hoe snel je snijdt en hoe dik de plakken worden. zeker in het begin is het belangrijk om rustig te snijden. Neem de tijd en stop tussendoor regelmatig om je hand weer goed te positioneren. Dit levert het meest nauwkeurige resultaat op en is bovendien aanmerkelijk veiliger.
De juiste houding van je linkerhand, is heel belangrijk. De vingertopen moeten wat naar binnen buigen. Dit is om geen stukje van uw vingertoppen te snijden.
Met deze “vrije hand” geef je als het ware tegengas aan de hand waarmee je het mes vasthoudt. Dit doe je door je middelste drie vingers recht bovenop het te snijden product te zetten. Je vingertoppen houd je naar binnen gebogen, waardoor enkel je knokkels in contact kunnen komen met het lemmet van het mes. Hiermee bepaal je namelijk het tempo .
Je messen veilig opbergen doe je zo:
Je kan maar best je scherpe messen niet zomaar laten rondslingeren los in lades. Zo kan je je snijden met in de lade iets te nemen en ze per ongeluk te raken. Ook is het niet goed voor het lemmet en zeker al niet voor de punt van het mes deze kan plooien als je ergens tegen botst. Beter is om ze mooi op te bergen aan een messenmagneet of een messenblok.
Of heb je toch liever een messenblok? Deze is van acacia en rubberhout, en heeft plaats voor 15 messen
Reactie plaatsen
Reacties