Het slijpmateriaal

Gepubliceerd op 15 januari 2021 om 15:29

 Messen slijpen kan op talloze verschillende manieren. Hier gaan we het hebben over de  verschillende soorten slijpmateriaal van de keuken. Als er allemaal kleine braampjes ontstaan van het veelvuldig snijden wordt de snede van het mes breder en wordt het tijd om je mes te slijpen.   Af en toe eens slijpen en daarna regelmatig wetten met een wetstaal,  is toch belangrijk om je keukenmessen goed scherp te houden, zodat je met plezier kan werken met je messen.  

De verschillende soorten:

Je hebt de slijpstenen, elektrische slijpmachines, doortrekslijpers en wetstalen

De slijpstenen:

Laat ons beginnen met de slijpsteen. Deze heb je in verschillende materialen zoals natuursteen, keramische enJapanse  slijpstenen. Elk materiaal heeft zo zijn voor en nadelen.  Een slijpsteen wordt ook wel wetsteen genoemd. 

Een slijpsteen gebruiken is één van de beste en oudste methode om je mes het aller scherpste resultaat te geven. Deze stenen bestaan in verschillende korrelgroottes, van 100 tot wel 10000 .

Als het mes heel bot is begin je met een korrel van 100 à 200 en ga je vervolgens de korrelgrootte verhogen met een andere slijpsteen met een hoger korrelgehalte, en zo krijg je terug een snede die heel scherp is. 

De Natuurlijke slijpsteen:

* Dit zijn stukken steen die ze uit een steengroeve of berg halen, dus een volledig natuurproduct.

*De voornaamste natuurstenen zijn Novaculiet uit Arkansas en Coticule uit onze Ardennen ( Viesalm ).

* Ze gaan langer mee dan de synthetische variant.

* Doordat ze rustiger slijpen krijg je wel een verfijnder resultaat, maar het slijpen duurt wel wat langer.

* Een min puntje is wel dat ze hier de korrelgrootte veel moeilijker juist kunnen bepalen.

De synthetische slijpstenen:

* Je  hebt ze in keramiek en diamant

* Het voordeel bij deze soorten is dat ze de korrelgrootte heel precies kunnen bepalen.

* De sterkste slijpsteen is de gediamanteerde versie  deze slijten bijna niet af. Doordat deze snel materiaal van je mes wegneemt hoef je niet lang te slijpen.  Wat je zeker niet mag doen is te veel kracht op het mes zetten bij het slijpen want anders haal je misschien de bovenste diamantlaag weg. 

De Japanse slijpsteen:

* De beste slijpstenen komen uit Japan en worden ook wel watersteen genoemd.

* Sommige  moeten eerst een tijdje in het water liggen en sommige hoef je enkel wat met water te besprenkelen, dus eerst even goed kijken wat je moet doen. Maar je moet er altijd op letten dat er een laagje water op de steen  blijft liggen tijdens het slijpen. 

* Het scherp maken:

Als het mes heel bot is gebruik je eerst een grove korrel van ongeveer 200, hierdoor krijgt je snede snel terug de V- vorm.  Nadien gebruik je telkens een fijnere korrel  eerst één van rond de 500 en dan één van rond de 1000 en zo krijg je een duurzamere scherpte. Je kan dan nog verder gaan en het mes polijsten. Met het polijsten van een mes worden alle ruwheden weggeslepen. Dit kan gebeuren met een steen van boven de 3000 tot wel 10000. Zo ben je natuurlijk wel een tijdje bezig maar het loont zeker de moeite.

Hoe leg je nu best je mes op de steen, wel je moet zelf een beetje zelf zoeken wat voor jou het beste ligt. Je houd best het mes in een hoek van ongeveer 20 graden en schuift het van de hoek vanachter in een draai naar de voorkant van de steen. Zie wel dat de volledige snede over de steen schuift. Leg je mes zeker niet te plat op de steen want anders krijg je allemaal krassen op je lemmet, en dat is niet zo leuk als het om mooie dure messen gaat.

 

Tips:

* Als je wil kijken dat je mes nog scherp genoeg is, kan je eens proberen door een blad papier te snijden zonder dat het hapert, is dit niet het geval dan kan je het mes best een slijpbeurt geven.

* Er bestaan ook slijpsets, deze zijn wel handig dan heb je ineens verschillende stenen met verschillende korrel.

* Als je ze toch apart zou kopen, dan zou ik ze wel allemaal van het zelfde merk kopen.

* Als de slijpsteen begint uit te hollen dan kan je gebruik maken van een egaliseersteen of een vlaksteen om deze terug vlak te maken.

* Gebruik geen gekartelde messen op een slijpsteen.

Een elektrische slijpmachine:

* Hier heb je er ook verschillende modellen in, maar best neem je er één met 3 fases met oplopende korrelgrootte.                                 1ste fase : Is om je lemmet terug in de juiste slijphoek te slijpen.

  2 de fase: Deze fase verfijnd deze snede.

 3 de fase:  Deze polijst de snede voor een vlijmscherp resultaat.

* Een elektrische slijpmachines hebben meestal een speciale geleiding zodat uw messen altijd in de juiste hoek worden geslepen. 

* Zijn meestal voorzien van diamanten slijpschijven.

* Zijn meestal ook geschikt voor gekartelde messen.

* Slijpen heel snel.

* En hoe gebruik je dit nu: plaats het mes met de hiel in de gleuf en maak een snijdende beweging tot aan de punt van het mes zonder dat je teveel kracht uitoefent. Na een keer of 10 kan je over gaan op de volgende gleuf. 

Doortrekslijpers:

* Een doortrekslijper heeft ongeveer hetzelfde principe als de elektrische slijper maar is toch wel een stukje minder van kwaliteit waardoor deze sneller kapot gaat of niet meer slijpt.

* Meestal maar 2 slijpgleuven. En gekartelde messen kunnen niet geslepen worden.

* Is in prijs wel voordeleger dan de rest

Doortrekslijper

Het wetstaal:

* Een wetstaal wordt ook wel een aanzetstaal genoemd.

* Is een rond stuk staal met een geribbeld oppervlak dat wordt gebruikt  om messen zonder kartels scherp te houden.

* Met een wetstaal zorg je ervoor dat microscopische metaal deeltjes weer uitgelijnd worden.

* Je hebt verschillende wetstalen zoals: metalen wetstalen, diamanten wetstalen en keramische wetstalen

* Hoe gebruik je een wetstaal: Het is belangrijk dat je de juiste hoek tijdens het gebruik van een wetstaal kan vinden, het beste is dat je ongeveer een hoek van 20 graden gebruikt.  Ga nu met je mes op en neer en zie dat de volledige lemmet lengte wordt gebruikt. Doe dit zeker een keer of 10 langs de beide zijdes zonder al teveel druk op het mes te zetten.

wetstaal
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.