Het klein keukenmateriaal

Gepubliceerd op 5 januari 2021 om 18:39
keukenmateriaal

Het kleinere keukenmateriaal .

In de keuken gebruiken we naast messen ook nog een hele hoop ander materiaal zoals dunschillers, kloppers, lookpers en nog zo veel andere zaken. hieronder zal ik ze eens allemaal beschrijven voor jullie.

Een dunschiller:

* Is een mesje waarmee je enkel dun kan schillen.

* Het is voorzien van een gleuf waarvan de onderste rand scherp is. En de bovenste rand is voor dat je niet in de groente zelf snijdt.

* Het wordt gebruikt voor het schillen van aardappels, wortelen en appels maar ook om dunne sliertjes van bv. wortel of courgette te halen.

* Je hebt ze in een paar verschillende modellen.

 

dunschiller
dunschiller
dunschiller

En zo zouden er dan de sliertjes van courgette er uit zien.

courgette

Het Canneleermes of Canneleur:

* Dit is een mesje met een platte kop waar een gaatje en een gleuf inzit.

* Het wordt gebruikt voor inkepingen te maken in bv: citroenen, appelsienen... 

* Maar ook voor groenten zoals komkommer...

Een zesteur:

* Ongeveer het zelfde als het canneleermes maar met meerdere fijnere gleufjes ( 4à5  )

* De sliertjes die eraf komen noemen we zestes  en kunnen na ze een paar keer in suikerwater licht zijn afgekookt gebruikt worden als smaak maker in verschillende  gerechten.

zesteur
zesteur

Een appelboor:

* Een appelboor wordt uiteraard gebruikt voor het verwijderen van het klokhuis uit een appel.

* Het heeft vooraan een rond mesje met tandjes, dat van het steeltje tot aan het kroontje het klokhuis zo uit een appel verwijderd.

* Deze hieronder is openklapbaar  zodat je gemakkelijk het klokhuis kunt verwijderen.

appelboor

Dit is een meer professionele appelboor, het verschil is dat deze ook de appel tegelijk schilt.

Je trekt de metalen staaf in het midden naar achter en steekt op de 3 pinnen je appel. Dan begin je de appel naar voor te draaien en het klokhuis gaat door het rond ijzertje vooraan . De schil wordt ondertussen verwijderd door het metalen ringetje van de linkerarm. 

appelboor

De Ananasschiller:

Na de appelschiller hebben we nu de ananasschiller, handig voor mensen die niet goed een ananas kunnen schillen met een mes. Met deze roestvrijstalen ananassnijder ontdoet u tegelijkertijd een ananas van zijn schil én de harde kern. Zet hem boven op de ananas en draai hem door de vrucht tot aan de onderkant. Verwijder het handvat door op het knopje aan de zijkant drukken en verwijder de harde kern uit de ananas. Het eindresultaat zijn prachtige ringen ananas, zonder schil én oneetbare harde kern. 

ananasschiller

Een vleesvork:

* Een vleesvork heeft 2 lange tanden, dit om het vlees vanop een afstand gemakkelijker te kunnen draaien in de pan.

* Het wordt ook gebruikt om het vlees of gevogelte tegen te houden tijdens het versnijden.

* Heeft een gem. lengte van 30 cm 

vleesvork

Een paletmes:

* Een paletmes wordt ook wel een glaceermes genoemd.

* Het kan worden gebruikt om een taart een mooie afwerking te geven door ze mooi glad te strijken met bv. een botercrème of slagroom.

* Ze worden ook gebruikt om producten die in de pan of pot liggen om te draaien.

* Je hebt ze in verschillende maten en modellen bv. lang of kort , geknikte of platte.

paletmes

Kloppers:

* Wordt ook wel een garde genoemd.

* Een klopper heeft gem. 8 metalen draden in kegelvorm.

* Het wordt gebruikt voor het handmatig opkloppen van bv. Eiwitten, slagroom of een luchtig deeg.

klopper

Een schuimspaan:

* Een schuimspaan heeft de vorm van een lange lepel maar met een plat blad vol met kleine gaatjes.

* Het kan worden gebruikt voor het ontschuimen van kokende gerechten zoals een bouillon of als je aardappelen aan het koken bent kan er soms ook wel wat schuim ontstaan.

* Het wordt ook gebruikt om etenswaren uit het kokende water of vet te halen zonder dat er vocht meekomt.

* Je hebt ze in verschillende maten.

schuimspaan

Een  rasp:

* Een rasp wordt gebruikt voor het raspen van etenswaren zoals: wortelen, appels, kaas, nootmuskaat enz...

* Je hebt verschillende modellen van raspen,  zoals een  grove, fijne en raspen met 4 verschillende zijden .

* Altijd goed opletten voor je vingers . 

rasp
rasp
rasp

Een knoflookpers:

* Een knoflookpers is een handig hulpmiddel om knoflook te persen zonder dat je handen of snijplank de geur van de knoflook overneemt.

* Gebruik een roestvrij stalen versie, deze zal langer meegaan dan één van kunststof.

* Zorg ervoor dat tijdens het reinigen de gaatjes allemaal terug vrij zijn van knoflook.

* Je hebt een paar verschillende modellen.

knoflookpers

Een lardeernaald:

* Een lardeernaald wordt gebruikt om een stuk vlees zoals een rosbief te larderen met reepjes vers spekvet.

* Men kan dit ook doen met verse kruiden.

* Wanneer je daarna het vlees gaat braden zal het vet van binnenuit smelten en wordt het hierdoor nog malser.

lardeernaald
rosbief

Een brideernaald:

* Een brideernaald is een roestvrijstalen priem met een oogje bovenaan om een touwtje door te steken.

* Het wordt gebruikt om een stuk vlees of gevogelte met een touwtje op te binden zodat deze mooi samen blijft.

Een Parisiennelepel:

* Een Parisiennelepeltje is een soort lepeltje met een half rond bolletje vooraan.

* Het wordt gebruikt om bolletjes te draaien uit fruit of groenten.

* Je hebt ze in verschillende maten.

parisiennelepel

Een keukentang of serveertang :

* Een keukentang is handig voor het omdraaien of verplaatsen van etenswaren zonder dat je het met je handen hoeft aan te raken.

* Het wordt ook soms gebruikt voor het uitserveren van eten voor gasten.

* Je hebt ze in verschillende soorten bv. een gewone keukentang of pastatang of een pincet.

* Een pincet wordt gebruikt voor het fijnere werk.

keukentang

Een vijzel:

 * Een vijzel wordt ook ook wel mortier genoemd.

* Het is een beker die vervaardigd is uit hard materiaal zoals: steen, brons, aardewerk...

* Werd vroeger vooral voor medicinaal gebruik gebruikt.

* Wordt nu meestal gebruikt voor het vermalen en vermengen van kruiden. Apothekers gebruiken het ook nog wel om medicijnen in te vermengen.

* Het werken met een vijzel zorgt voor een beter smaakaroma.

* Duw met de stamper de kruiden tegen de bodem en de rand om ze te vermalen. Als ze al wat fijner zijn kan je beginnen te roeren tot je een kruidenpasta krijgt.

* Kies geen vijzel uit glas of porselein, deze hebben geen groeven aan de binnenzijde, zodat je de kruiden niet goed kunt vermalen.

* Maar kies er best één uit marmer of graniet met een ruwe binnenkant!! 

* Hoe zwaarder de vijzel hoe beter hij blijft staan tijdens het stampen.

vijzel
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.